Skyddsjakten som i fredags utlystes av Länsstyrelsen på en varg i Borlänge, har nu tillfälligt stoppats. Till vänster: Magnus Ottenbrant, till höger: Leif Kolseth. Foto: Magnus Ottenbrant / Pontus Lundahl / Ann-Louise JulinVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skyddsjakten på vargen stoppad – överklagad av Rovdjursföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten som i fredags utlystes av Länsstyrelsen på en varg i Borlänge, har nu tillfälligt stoppats meddelar förvaltningsrätten. Anledningen är en överklagan från Svenska Rodjursföreningen som menar att beslutet aldrig var legitimt. Något som Dalarnas tidningar var först med att rapportera om.

I fredags beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på vargen men på måndagen stoppades den alltså. Ett beslut som jaktledare Leif Kolseth inte ställer sig bakom.

– Jag förstår inte hur man kan gå på de argument som Rovdjursföreningen har lämnat. Folk går ut på tomten och så står vargen där. Det blir ju en psykisk oro som är enorm. Vi kan inte vänta på att det ska hända en olycka, säger Leif Kolseth, jaktledare.

Men enligt Svenska Rovdjursföreningens överklagande har ingen skada skett på tamdjur i området.

– Det är en myt att vargen är farlig för människan. Och vi ser inte varför vargen skulle ändra beteende och kunna bli farlig för människan. Man kan skrämma bort vargen med ljud och ljus istället och hålla sina katter inne på natten och hunden kopplad, säger Magnus Orrebrant pressansvarig Svenska Rovdjursföreningen.

Länsstyrelsen och jaktklubben får yttra sig fram till 19 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer