Arbetsuppgifter stoppades på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med höga temperaturer på äldreboenden är inget nytt, men desto mer påtagligt den här sommaren. Värmen gjorde till slut att Kommunals skyddsombud Belinda Mattsson, som jobbar som vårdbiträde på Åkershem i Borlänge, lade skyddsstopp för dusch och städ.

– Det här är något som vi har pratat med arbetsgivaren om i många, många år och de har inte åtgärdat det. Därför lade jag skyddsstoppet, säger Belinda Mattson.

45 grader i duschrummen

Enligt Belinda Mattsson har det har vidtagits mindre åtgärder, bland annat har fläktar köpts in och personalen har fått tunnare arbetskläder.

– Men det räcker inte till i dessa höga temperaturer som uppnått till 35 grader, och 45 i duschrummen. Det har också varit underbemannat, så personalen gick på knäna, säger Belinda Mattsson.

Hör Belinda Mattson berätta mer om skyddsstoppet i videon ovan.

Jobbat 20 år för förändring

Ingrid Norberg, skyddsombud på äldreboendet Ekoxen i Borlänge, har jobbat för att förändringar ska ske sedan 20 år tillbaka. Hon fick nog och kallade på fackombudet.

– Vi fick AC då. Det var den akuta åtgärden när jag larmade, men det räcker inte. Det är fruktansvärt varmt i korridorerna och på rummen, det är upp till 40 grader, och den här sommaren är ju extrem mot vad det har varit tidigare, säger hon.

”Har varit frustrerande”

Men det har inte hänt mycket under årens gång, enligt Ingrid Norberg.

– Det har varit frustrerande, det måste jag erkänna. Många gånger har man varit riktigt förbannad och nu den här sommaren kände vi att nu måste det hända något. Belinda drog igång det här och då hängde jag på, säger hon.

På frågan om vad Ingrid Norberg tycker om Socialdemokraternas satsning på kylsystem inom äldreomsorgen svarar hon att det vore fantastiskt.

– Men jag tror på det när jag ser det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.