”Det hade varit bra om det redan var på plats”, säger distriktsstyrelsens talesperson Lars Isacsson (S). Foto: Anders Hansson/SVT

Socialdemokraterna satsar på svalare miljö för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Många vårdboenden för äldre saknar helt möjlighet till extra kyla på sommaren. Efter årets mycket varma sommar vill Socialdemokraterna i Dalarna nu råda bot på problematiken.

– På alla nybyggen av äldreboenden vill vi installera kyld tilluft eller luftkonditionering, vilken teknik man nu väljer. Vi vill ta fram en plan skyndsamt och genomföra den så att det ska finnas på alla äldreboenden och sjukhus senast 2022, säger Lars Isacsson (S), talesperson distriktsstyrelsen.

Detta gäller även de redan befintliga äldreboendena och på flera håll har skyddsombud i många år varslat om att det är alldeles för varmt inomhusklimat på äldreboendena.

Är inte det här lite sent påkommet?

– Ja det kan tyckas, men det är ju delvis en ny situation att man nu också måste börja bygga med tanke på att stänga ut värmen. Det är dags att agera och vi försöker göra det så skyndsamt som möjligt, säger Lars Isacsson (S) och fortsätter:

– Det är klart att det hade varit bra om det redan var på plats den här sommaren, men jag tror att vi kommer få fler somrar som den här.

Planerna för utbyggnad av kyla ska vara klara till den 1 mars nästa år, så att en omställning kan påbörjas redan nästa sommar. Åtgärderna ska vara genomförda senast 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.