Foto: Anna Sjödin

Räddningsledaren: ”Faran är nu över”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten beslutade vid 13.00 under fredagen att låta en prickskytt skjuta hål på acetylen-flaskorna tillhörande den lastbil som under torsdagsförmiddagen började brinna på riksväg 70 mellan Mora och Älvdalen.

– Det är en prickskytt från brandkåren som är utbildad i sådana här arbeten som ska skjuta. Det gäller att träffa flaskan som innehåller acetylen, sa Peter Bäcke, från räddningstjänsten, innan skjutningen.

– Det kommer bara låta som ett älgjaktskott i skogen.

Dalarna – Blåljus

Lasten på fordonet innehåller tuber med acetylen, oxygen, gasol och mison. De flaskor som är viktiga att punktera är de som innehåller acetylen.

– De andra flaskorna innehåller bara ämnen som är farliga när det brinner. Om de flaskor som innehåller acetylen blir uppvärmda spelar det ingen roll om det har slutat brinna, det påbörjas en kemisk process som gör att det byggs värme i flaskan och tillslut sprängs den, räddningsledaren Johan Szymanski.

Gasflaskorna punkterade

Vid halv fyra-tiden på fredagen hade man precis punkterat acentylen-flaskorna med hjälp av skyttar.

– Vi törs inte gå fram ännu, först måste gasen ha pyst ut. Nu ska jag prata med skyttarna och se vad de gör för bedömning, senare får vi se hur det blir med bärgning och framkomligheten på vägen, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

Vid 15.58 tiden meddelar räddningsledaren att faran är över.

Vägen fortfarande stängd

”Vi inväntar nu väghållaren till platsen för en bedömning när bärgning kan påbörjas. Vägen förblir stängd till dess.” skriver han i ett pressmeddelande.

Trafikverket skickade kort därefter ut information att riksväg 70 kommer att förbli stängd till klockan 21 under fredagskvällen. Tidangivelsen är dock preliminär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet