Charkföretagaren Mikael Karelius tänker inte köpa in en enda björn till. Foto: SVT

Slakterierna slutar köpa in björnkött – jägarna kan tvingas gräva ner maten

Uppdaterad
Publicerad

Flera slakterier i landet säger nu stopp för att ta emot björnkött. Det kan leda till att jägarna istället tvingas gräva ner björnköttet i marken.

– Det är minskad efterfrågan på grund av pandemin, säger charkföretagaren Mikael Karelius i Lima.

Björnjakten i Dalarna är över efter att 49 djur har skjutits. Slakteriet i Lima är det enda i länet som tar emot björnkött. Men nu är det stopp.

– Jag har köpt in 22 björnar men nu tar jag inte emot en enda till, säger Mikael Karelius.

Björnar i Dalarna

Han tillverkar en del björnkorv i egna företaget och säljer en del rent kött till restauranger. Men han har fortfarande kvar kött i frysen från förra året.

Förutom slakteriet i Lima har också de två företag som köper upp björnkött i Jämtland infört köpstopp på grund av minskad efterfrågan. Det kan leda till att jägarna istället gräver ner vad som kunde blivit mat.

– Jag har hört att norröver gräver de ner köttet. Det krävs en del för att få björnkött att smaka bra, säger Mikael Karelius.

Björnjakten 2021:

Länsstyrelsen i Dalarna beslutade 8 september att det skulle skjutas ytterligare en björn i Dalarna förutom de tidigare 48 stycken beslutade. Den 49:e björnen sköts därefter i trakten av Idre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet