Foto: SVT

Slog brodern med slägga: ”jag tappade omdömet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av trakasserier och tjat om att låna av pengar ledde slutligen till att 45-åringen slog till sin bror med en slägga. Det är vad den misstänkte hävdar i Mora tingsrätt i dag.

45-åringen, som häktades misstänkt på sannolika skäl för mord strax efter brodern dog, har en trasslig relation till sin bror. Det framgår dels i flera vittnesmål i förundersökningen och även av den misstänktas egna historia, vilket även åklagaren tagit i beaktning. Åklagaren menar att trakasserierna gjort att brottet som begåtts ändå är av mindre allvarlig art.

”Trodde han skulle kvickna till”

SVTs reporter Patrik Qvicker är på plats i tingsrätten och berättar att händelsen ska ha inträffat i den åtalade 45-åringens verkstadslokal. Den yngre brodern ska ha velat låna pengar och skjutsades till lokalen av sin far som väntade i bilen medan brodern gick in.

Dalarna – Misstänkt mord i Malung 2016

Efter ett stunds tjatande greppade den åtalade en slägga och slog med den i huvudet på sin bror, berättar 45-åringen i rätten:

– Han kom till verkstaden och tjatade om all skit som han brukar. Han ville låna 2000 kronor. Han skröt om sitt kriminella liv. Man brukar ju kunna hålla sig lugn men till sist blev jag så förbannad så jag slog till honom. Jag tappade omdömet och ville bara att han skulle sluta tjata. Trodde att han skulle kvickna i men det gjorde han ju inte, berättade den åtalade mannen i Mora tingsrätt.

Erkände dråp – nekar nu

Tidigare har den nu åtalade 45-åringen erkänt dråp i förhör, men under huvudförhandlingen i rätten nekar han till det. 45-åringen menar att han inte hade för avsikt att döda brodern, utan bara ”ville få slut på tjatet”.

Uppdatering klockan 12:30

Vittne fanns på plats

Åklagaren har lagt mycket tid på att förhöra personer som vittnar om den dödade broderns trakasserier, som tidigare nämnt. Under tisdagsförmiddagen kommer flera personer vittna om detta. Ett vittne fanns i lokalen när 45-åringen slog till brodern och denne chockades av händelsen, men slog senare larm till polisen.

– Det var verkligen otrevligt. Han var där säkert en timme, pratade skit och tjatade hela tiden. Sen såg jag hur [45-åringen] till sist höjde släggan och slog till. Han gjorde ingen rundsläng utan bara lyfte upp den lite, berättade vittnet.

Brast ut i gråt

Den åtalade brast ut i gråt under förhandlingarna, berättar SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats. 45-åringen hade hoppats på att brodern skulle få hjälp.

– Det känns så sorgligt och onödigt. Tänk om sociala hade tagit tag i det här istället. Han [brodern] borde ha tvångsomhändertagits. Han var ju psykiskt sjuk och var alkoholist, sa 45-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Misstänkt mord i Malung 2016

Mer i ämnet