När kommunen skulle ge mannen en ny tjänstetelefon upptäcktes att han inte hade jobbat under de 14 år han avlönats. Foto: SVT, Stina Stjernkvist SST, TT

Fick lön utan att jobba – en telefon avslöjade allt

Uppdaterad
Publicerad

Det var en ren slump att Falu kommun upptäckte att en man som ingen av hans kollegor kände till hade avlönats i 14 år. SVT Dalarna kan nu avslöja att historien rullades upp då kommunen försökte ge mannen en ny mobiltelefon i tjänsten.

Kommunens version har hela tiden varit att en handläggare på serviceförvaltningen upptäckte att mannen inte hade någon registrerad frånvaro – och att det ska ha gjort att den anställde avslöjades.

Men den versionen stämmer inte fullt ut enligt uppgifter till SVT Dalarna.

Löneskandal i Falu kommun

Bortglömd telefon

I själva verket upptäcktes det misstänkta bedrägeriet när personalen på den enhet där mannen var anställd skulle få nya arbetstelefoner efter sommaren. En av telefonerna hämtades aldrig ut och när man försökte hitta den anställde som skulle ha den visade det sig att ingen av kollegorna kände till honom.

Om det inte varit dags att ge de anställda nya telefoner hade mannen, enligt den information SVT kommit över, antagligen varit avlönad fortfarande.

Var senast sjuk julen 2004

Det ska ha varit då, när man började undersöka vem mannen var, som det upptäcktes att han inte varit sjuk en enda dag sedan julen 2004. Det upptäcktes också att den enhetschef som attesterat och godkänt hans tjänstgöringsrapporter i själva verket var hans förälder.

Enhetschefen och sonen misstänks för att ha lurat kommunen på totalt 4,2 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner består av sociala avgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet