Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då vill jag dö” – Sandra berättar i videon om hur det är när smärtorna är som värst och vad hon önskar att vården skulle bli bättre på för att fånga upp drabbade. Foto: Sofie Lind/SVT

”Smärtan golvar en” – Sandra i Orsa väntade 11 år på diagnos för endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Hudin i Orsa lever ett liv i ständig smärta till följd av den kroniska sjukdomen endometrios.

Men trots smärtan tog det henne otaliga kontakter med vården under flera år för att få rätt hjälp.

Ungefär 300 personer söker hjälp för endometrios i Dalarna varje år. Endometrios drabbar kvinnor i fertil ålder och utstrålar enorm smärta i samband med bland annat menstruation. En smärta som Sandra beskriver som snudd på outhärdlig.

– Den tar över kropp och sinne. Och kommer i skov som golvar en så att man inte klarar av att sköta sitt dagliga liv, vad gäller familj, aktiviteter, vänner och jobb, säger hon.

Endometrios

Fick vänta 11 år på diagnos för endometrios

Sandra har varit påverkad av sjukdomen sedan tonåren, även om de allra mest outhärdliga smärtorna började först för några år sedan. Först då, 11 år efter att hon sökt hjälp första gången, fick hon diagnosen.

– Jag kan faktiskt inte förstå varför det tog så lång tid – jag har varit tydlig mot vården vilka symptom jag har haft och det stämmer exakt överens med endometrios.

Regionen riktat insatser mot skolsköterskor

Enligt Region Dalarna finns det flera anledningar till att det tar lång tid att få en diagnos. Dels så söker patienterna oftast vård senare i livet, då symptomen ibland negligeras i tonåren och misstas för vanliga menssmärtor när det egentligen rör sig om endometrios.

– Det är ett problem och därför försökt vi nå ut till skolhälsovården med det här också, förklarar Robin Wilding, överläkare på kvinnokliniken vid Falu lasarett, och berättar att man bland annat haft flera föreläsningar för skolsköterskor i länet för några år sedan.

”När det är som värst vill jag dö” – hör Sandra berätta mer om livet med sjukdomen i videon men också om vad hon önskar vården skulle kunna bli bättre på att fånga upp och hjälpa fler drabbade i ett tidigare skede.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Andersson från Endometriosföreningen svarar på frågor om symptom, okunskap och vikten av en tidig diagnos. Foto: SVT/Storyblocks

DET HÄR ÄR Endometrios

  • Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom som innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.
  • Ungefär en av tio personer med livmoder i fertil ålder antas ha endometrios, ungefär 250 000 personer i Sverige.
  • Ungefär hälften av dessa har inga eller bara lindriga eller periodvisa besvär.
  • Uppskattningsvis har drygt 100 000 personer endometriosrelaterade besvär som i någon mån påverkar deras liv.
  • Mörkertalet vad gäller antalet personer som är drabbade av endometrios är troligtvis stort, eftersom inte alla med sjukdomen får en fastställd diagnos.
  • Genomsnittligt tar det ungefär åtta år innan personer med endometrios får sin diagnos fastställd, efter att de själva börjat inse att deras smärtor inte är normala.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet