Antalet kvinnor i Sverige som vårdas för endometrios, i slutenvård eller specialiserad öppenvård, har mer än fördubblats mellan 2008 och 2022, enligt Socialstyrelsen. Foto: Fredrik Persson/TT

Experten: Så kan du få hjälp med din endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Okunskapen om endometrios är stor – trots att antalet kvinnor som får vård för sjukdomen ökar. Här svarade Elisabet Andersson vid Endometriosföreningen på tittarnas frågor om endometrios.

Elisabet Andersson vid Endometriosföreningen svarade på tittarnas frågor om endometrios. Foto: SVT

Ställ dina frågor till experten om endometrios

Stort tack för alla frågor som kommit in. Jag hann inte svara på alla frågor och tipsar om Endometriosföreningen där ni hittar mer information.

Nu stänger vi chatten.

Än en gång stort tack

Elisabet

Johanna • Vilka livsstilsfaktorer verkar kunna påverka sjukdomen?

Symtomen kan lindras av tex fysisk aktivitet, bra kost. Det finns dock idag inga studier som visar på att det kan hindra eller bota endometrios.

Victoria • Hur ska man kunna få diagnosen när de första stegen hela tiden är preventivmedel för att minska symtom? Jag har försökt få göra en titthålsoperation men fastnar vid att behandlingen ändå är p-piller. Riktlinjerna i vården värdesätter inte att faktiskt operera bort endometrioshärdar, verkar det som.

Enligt de rekommendationer som finns så ställs en sannoliksdiagnos och behandling sätts in. Laparoskopi utförs inte idag för att ställa en diagnos om behandlingen fungerar (dvs man svarar på behandlingen med avseende på symtomlindring). Det finns situationer då det kan övervägas (se SFOGs råd https://www.sfog.se/start/kunskapsstoed/gynekologi/endometrios/)

Att operera bort endometrioshärdar ger inte nödvändigtvis symtomlindring eller hindrar att endometriosen kommer tillbaka. Det är även viktigt att om kirurgiskt ingrepp övervägs att det planeras och att man även är medveten om eventuella risker som föreligger vid operation.

Lin • Hej.
Jag undrar vilka behandlingar eller som finns mot endometrios, eller att hindra skov. Känns som det står lite olika på olika ställen, och mycket som finns i studier. Men vad är möjligt att få i dag?
Förutom preventivmedel då.

Hejsan,

All behandling idag går ut på att minska eller ta bort östrogen så att endometriosen "inaktiveras". Dessa är hormonella i form av p-piller, gestagener, GnRH agonister/antagonister.

och minska smärtan via värktabletter och/eller behandling mot neuropatisk mer kronisk smärta.

För symtomlindring kan även värme, TENS, fysisk aktivitet hjälpa.

En del får mindre symtom av att se över kosten tex föra matdagbok och ta bort sådant som triggar smärtor eller följa en sk food map. Det finns dock inga studier som visar på att detta lindrar vid endometrios och en balanserad kost är viktig för alla.

Nya studier finns men tiden får utvisa om dessa kommer leda till nya behandlingsalternativ eller inte.

Förhoppningsvis finns det andra alternativ i framtiden.

Sara • Går det vid ultraljud att se skillnad på chokladcystor som bildats på grund av endometrios och andra typer av blodfyllda cystor?
Säger en chokladcysta något om hur länge endometriosen funnits i kroppen?

Nu är inte jag läkare men spontant skulle jag säga nej och jag vet inte heller om några andra typer av blodfyllda cystor på äggstock än just endometrios.

Ultraljud kan skilja endometrios från funktionella cystor, PCOS, andra vätskefyllda cystor (dvs ej blod).

Om endometrios har fått den chokladbruna färgen så har endometriosen funnits ett tag men mig veterligen går det inte att säga hur länge.

Stina • Hur mycket ökar endometrios risken för missfall? Har kan jag förbygga det? Jag har endometrios på båda äggledarna och är rädd att aldrig bli mamma. Är träning bra/dåligt för endometrios? Finns det någon rekommendation för hur man ska äta för att öka chansen att bli gravid? Har fått 2 missfall och väntar på tid för att få hjälp av läkare, men vill utforska alla olika alternativ till hur jag kan öka mina chanser.

Det finns en ökad risk för missfall efter vecka 5 vid endometrios. Orsaken misstänks bla vara höga halter av inflammatoriska faktorer, suboptimal implantation av embryot i livmodern. Även ålder kan spela in då kvinnor med endometrios är generellt något äldre.

Det kan därför vara svårt att förebygga risken.

Om du har barnönskan rekommenderar jag att du diskuterar detta med din läkare så att ni har en plan framåt.

Rörande kost: Det är viktigt med balanserad och näringsriktig kost. Det finns inga studier som visar på att en viss kost är bra för symtomlindring vid endometrios.

Jag är inte medveten om någon speciell kost för att bli gravid.

Rörande träning/fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet är bra för alla människor och träning i sig har inga negativa effekter på endometriosen. Däremot kan det variera vilka former av fysisk aktivitet som fungerar för en som har endometrios. Det är dock viktigt att stärka kroppen, bäckenet då det även kan leda till mindre smärtproblematik.

Victoria • Vad är riktlinjerna i vården om man har barnönskan? Hur ska symtom behandlas då, när hormonpreparat inte är ett alternativ? Jag har ulcerös kolit och får inte ta ibupropen, och paracetamol hjälper inte mot smärtan. Är fast och blir inte lyssnad på. Fick även känslan av att läkaren blev obekväm och trodde att jag försökte få ”droger” utskrivet.

Det är viktigt att man diskuterar barnönskan och behandling med sin läkare så att det tas fram en plan för smärtlindring och uppföljning, om fertilitetsklinik ska involveras direkt, är smärtorna så svåra så kanske IVF är direktalternativet. Du kan läsa mer om i SFOGs råd (https://www.sfog.se/start/kunskapsstoed/gynekologi/endometrios/)

I ditt fall rekommenderar jag att dina båda läkare behöver samråda med varandra för att du ska få bästa behandlingen som fungerar för både endometrios och ulcerös kolit.

Emma • Om man misstänker endometrios men läkarna inte ställer någon diagnos, vad ska man då göra? Jag har varit flera gånger på sjukhuset med svåra smärtor, men läkarna säger att inget är fel (jag har också haft en cysta som har spruckit). Vad ska jag göra då? Menssmärtorna påverkar mitt liv. Om någon i familjen har fått diagnosen, kan det vara ärftligt?

Jag rekommenderar att du söker hjälp hos en gynekolog som kan endometrios, ställ tex frågan vid bokning, och inte endast söker akut så att du får en ordentlig utredning. Om du redan sökt så kan det tyvärr vara så att du behöver söka ytterligare en ny läkare.

Rörande ärftlighet: Ja, det finns en ärftlig faktor både på mammans och pappans sida. Siffran som brukar nämnas är ca 5-7 ggr ökad risk.

Sara • Vad är kopplingen mellan diet och endometrios, särskilt då den överdrivna konsumtionen av fröoljor som rapsolja och annat med oxiderande inverkan på reproduktiva organ?

Det finns inga studier som visar på att en viss kost kan påverka uppkomst/utveckling av endometrios.

Det finns en del teorier att hormonstörande ämnen kan påverka tex fytoöstrogener, dioxiner.

Emma • Jag har lindrig endometrios men trots det lider av svåra smärtor och enorm trötthet. Enligt min läkare kan man ha stora besvär trots lindrig endometrios medan vissa som har svår endometrios har lindriga symtom? Hur kommer det sig?

Man vet inte idag varför det är så.

Det har spekulerats om det kan bero på olika "former" av endometrios och/eller andra genetiska faktorer som kan spela in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet