Smartare utsläpp när skrot blir cyklar

Publicerad

Hundratals övergivna cyklar går varje år till soptippen, bara i Falun. Men i ett nytt projekt, Smart-fart, förvandlas nu trasiga cyklar till bättre miljö.  

Ett punkterat däck, en trasig sadel eller ett trilskande lås, ribban för att överge sin cykel tycks vara låg hos väldigt många. Bostadsbolaget Kopparstaden har i många år i snitt transporterat en övergiven cykel per dag till tippen. Men nu ska det bli ändring på det.

De senaste månaderna har cyklar börjat repareras och från och med den sjunde september går de lagade cyklarna att låna gratis i centrala Falun.

– Tanken är att alla ska få använda dom. Vi kommer att ha ett gäng utanför Bobutiken. Vi kommer också att sälja cyklar till självkostnadspris i verkstaden. Några lackade några inte. Framförallt handlar det om att cyklarna ska få en chans till att vara ett färdmedel i Falun, säger Elke Herbst på Kopparstaden.

Smart-fart på engelska

Projektet har flera syften. Förutom miljötanken att återvinna cyklar, är folkhälsan i fokus, där förhoppningen är att fler ska ställa bilen och välja att låna cykel istället. Att projektnamnet Smart-fart också lockar till visst skratt är något projektledarna bjuder på. 

– Ja på engelska kan det ju blir lite roligt. Å andra sidan handlar det ju om mindre farliga avgaser, skrattar Elke Herbst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer