Smedjebacken den tolfte dalakommunen att införa rökfri arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Smedjebacken blev den 12:e av länets 15 kommuner att införa rökfri arbetstid.

Beslutet togs av kommunstyrelsen i tisdags men möttes av kritik från Sverigedemokraternas Johan Persson som tycker att det gått för långt när en kommunanställd som röjer i skogen ska behöva byta till sina egna kläder för att få röka på sin lunchrast.

I klippet hör du en längre intervju med Johan Persson (SD) samt ett förtydligande vad kommunalrådet Fredrik Rönning (S) förväntar sig med de nya riktlinjerna.

Fakta: Det här gäller vid rökförbudet

Sedan 1/7 i år har vi en ny lag inom tobaksområdet i Sverige. Den nya lagen förbjuder rökning i miljöer och på platser dit allmänheten har tillträde. I linje med detta var förslaget till KS att införa ”rökfri arbetstid” i kommunen.

Det innebär att arbetstiden, det vill säga den tid du arbetar eller har paus, är rökfri. Det gäller alla anställda i Smedjebackens kommun. Lunchrasten räknas inte in i arbetstiden och är därmed undantagen. Rökning på lunchrasten ska ske på ett sådant avstånd från kommunens lokaler eller områden så att röken inte orsakar besvär för andra, tillexempel vårdtagare, brukare, elever, besökare, förtroendevalda och medarbetare. KS beslutade att godkänna förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.