SVT:s reporter Michelle Derblom Jobe får hjälp av Tomas Brink på Länsstyrelsen att reda ut var man får röka och inte. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nya tobakslagen: Var får man röka egentligen?

Publicerad

Från och med 1 juli börjar den nya tobakslagen att gälla som bland annat innebär att det blir förbjudet att röka på flera allmänna platser utomhus. Men var får man röka och inte? Det reder SVT:s reporter ut!

Vem ansvarar för rökförbudet?

Visa

Ansvaret för att rökförbudet följs ligger på den som äger en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus – kort sagt den som har praktiska möjligheter att se till att bestämmelserna om rökförbud följs.

Skyltning och avvisning

Den som har ansvar för rökförbudet ska genom skyltning tydligt informera om förbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser. Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får denna person avvisas. Bara poliser och ordningsvakter har dock rätt att avlägsna.

Tillsynsansvar

Kommunen har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna. Folkhälsomyndigheten ansvarar för att ge kommunerna tillsynsvägledning om rökfria miljöer. Länsstyrelsen utövar tillsyn inom länet över de rökfria miljöerna. I den tillsynen ingår bl.a. att följa kommunernas verksamhet och biträda kommunerna med information och råd.

Källa: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer