SVT:s reporter Michelle Derblom Jobe får hjälp av Tomas Brink på Länsstyrelsen att reda ut var man får röka och inte. Foto: Kazhal Mohammadi/SVT

Nya tobakslagen: Var får man röka egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 juli 2019 började den nya tobakslagen att gälla. Det har bland annat inneburit att det har blivit förbjudet att röka på flera allmänna platser utomhus. Men var får man röka – och inte? Det reder SVT:s reporter ut.

Vem ansvarar för rökförbudet?

Ansvaret för att rökförbudet följs ligger på den som äger en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus – kort sagt den som har praktiska möjligheter att se till att bestämmelserna om rökförbud följs.

Skyltning och avvisning

Den som har ansvar för rökförbudet ska genom skyltning tydligt informera om förbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser. Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får denna person avvisas. Bara poliser och ordningsvakter har dock rätt att avlägsna.

Tillsynsansvar

Kommunen har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna. Folkhälsomyndigheten ansvarar för att ge kommunerna tillsynsvägledning om rökfria miljöer. Länsstyrelsen utövar tillsyn inom länet över de rökfria miljöerna. I den tillsynen ingår bl.a. att följa kommunernas verksamhet och biträda kommunerna med information och råd.

Källa: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.