Foto: Sofie Lind / SVT

SMHI varnar för kraftiga regnskurar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdag eftermiddag och kväll väntas stora regnmängder under kort tid i Dalarna, enligt SMHI.

Det är främst över de norra delarna av länet och Dalafjällen som de kraftiga regnskurarna väntas dra fram. Det kan komma över 35 millimeter regn på tre timmar och även åska samt mycket hårda vindbyar kan förekomma.

Även i Jämtland, Gävleborg och Västernorrland finns risk för stora regnmängder under tisdagen.

”Bra att knyta fast båten”

Regnet kan medföra översvämningar på vägar, i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag.

– Nu vet jag inte exakt hur det här regnvädret kommer påverka, men generellt är det bra att sätta fast föremål. Vattenytor kan stiga, och bor man nära vatten är det så klart bra att exempelvis knyta fast båten eller annat som ligger nära, säger Johan Bodins, förebyggandechef vid Brandkåren Norra Dalarna.

Enligt honom innebär större och långvariga regnoväder i regel en hel del jobb för räddningstjänsten.

– Systemet hinner inte alltid ta hand om allt vatten. Så det brukar bli ganska hektiskt med pumpningar av till exempel källare och parkeringsgarage.

– Det bästa är egentligen att som privatperson ha en egen pump hemma, om man har källare. Det behöver inte vara en dyr variant. Då är man mer säker, säger Johan Bodins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.