Under tisdagen är det extremt stor brandrisk i stora delar av länet, enligt SMHI:s prognos. Foto: Tobias Röstlund/TT

SMHI varnar för skogsbränder – räddningstjänsten avråder från eldning utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är risken för skogsbränder mycket stor i nästan hela Dalarna. Räddningstjänsten avråder dessutom från att elda utomhus.

– Det är extremt stor risk för skogsbränder på grund av stigande temperaturer och utebliven nederbörd, säger Henrik Winkler, vakthavande befäl vid räddningsregion Bergslagen.

SMHI varnar för att skogsbränder kan uppstå i västra Svealand och södra Norrland. Samtliga kommuner i Dalarna berörs av varningen under tisdagen, förutom de allra nordligaste delarna av länet. Varningen gäller minst under hela tisdagen, enligt SMHI.

”Uppmanar till försiktighet”

Stor försiktighet bör därför iakttas vid eldning utomhus.

– Vi uppmanar till försiktighet om man eldar men man ska helst inte göra det. Men måste man så ska man ha koll på elden och ha med sig släckningsmöjligheter. Tyvärr är det vanligt att det sprider sig från dåligt släckta grillplatser, säger Henrik Winkler.

MSB har flygande resurser till förfogande

Räddningsregionen Bergslagen har trots SMHI:s varning samma bemanning som innan varningen.

– Men i år har vi bättre förutsättningar än tidigare, då MSB har flygande resurser till förfogande. Det är lättare att komma in med helikoptrar på platser där det brinner, säger Winkler.

I videon nedan: Från arkivet – tre skogsbränder som haft stor påverkan på Dalarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minns du de stora skogsbränderna? Se de dramatiska bilderna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.