Smittskyddsläkaren: Därför ska du ta vaccinet – trots slopade restriktioner

Publicerad

Region Dalarna har sett att vaccinationsviljan i länet kan ha påverkats av beskedet att restriktionerna slopas i nästa vecka. Här berättar smittskyddsläkare varför det är viktigt att alla som rekommenderas tre doser fortsätter att vaccinera sig.

När dosintervallet minskade från fem till tre månader mellan andra och tredje sprutan kunde regionen se att bokningstrycket blev högre och att det var väldigt många som bokade tid för sin tredje dos.

Men sedan beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten kom under torsdagen om att de flesta restriktioner hävs under nästa vecka har man sett att vaccinationsbokningarna blivit färre, vilket kan tyda på att vaccinationsviljan gått ner.

Coronaviruset i Dalarna

Fullvaccinerad först när man tagit alla sprutor man erbjudits

Nu vill smittskyddsläkare Helena Ernlund uppmana alla att fortsätta att boka tid för vaccination och hon understryker att man inte räknas som fullvaccinerad om man inte tagit de sprutor man blivit rekommenderad

– Man säger att man är fullvaccinerad om man tagit alla doser som man blivit erbjuden, så då år är det tre sprutor som gäller om man tillhör grupper som rekommenderas tre sprutor, säger hon.

I klippet berättar Ernlund mer om varför det är viktigt att vaccinera sig, trots att restriktionerna hävs och du nyligen varit sjuk – ”Om du varit sjuk för en månad sedan kan du ha haft delta-varianten och då behöver du skydd mot omikron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet