Foto: SVT, TT

Smittskyddsläkaren inför julen: ”Om ni bor nära skulle ni kunna träffas”

Publicerad

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Dalarna varje dag. Nu är det många som funderar över hur det ska bli med julen i år. Biträdande smittskyddsläkaren, Helena Ernlund, svarade på några frågor om julfirandet i vår chatt under onsdagen.

Under förra veckan testades över 600 personer i Dalarna positivt för covid-19 i Dalarna, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten och över 170 nya fall har konstaterats på två dagar i början av den här veckan. Under tisdagen förlängdes de skärpta allmänna råden som gäller i länet till att nu gälla fram till den 13 december och julen kommer närmare.

Det här har fått många att funderar på hur det ska bli med julfirandet med nära och kära. Något som Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna, fick flera frågor om när hon svarade på era frågor under onsdagen.

”Kan dottern fira jul med oss?”

Signaturen Kerstin, som skriver att hon är 70+, frågade om dottern som bor i ett annat län och som nyligen blivit frisk från covid kan komma och fira jul med familjen i Dalarna.

– I nuläget gäller de lokala, allmänna råden och man avråds från onödiga resor i Dalarna. Om din dotter nyss har haft covid-19 skulle hon annars kunna träffa er. Det är dock viktigt att ni fortfarande är noga med de allmänna råden med handhygien etc, svarar Helena Ernlund i chatten.

”Om ni bor nära skulle ni kunna träffas”

På en annan fråga, där en person undrar om sonen som har en pågående covid-infektion just nu kan komma hem och fira jul med familjen, svarar Ernlund att det beror på var sonen bor, och hänvisar även här till de skärpta allmänna råden som avråder från resor.

– Om ni bor nära skulle ni kunna träffas, skriver smittskyddsläkaren, men hon betonar också här att det är jätteviktigt med handhygienen då man fortfarande kan sprida virus via händer till exempel.

Folkhälsomyndigheten lämnar besked inom kort

Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att meddela vad som gäller över jul och nyår.

– Vi får se hur det blir efter den 13 december då de lokala råden kan förlängas eller tas bort. Avgörande är vad vi gör fram tills dess för att minska smittspridningen. Om folk inte träffas socialt så har viruset ingen möjlighet att sprida sig, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Vill du läsa alla smittskyddsläkarens svar från chatten? – Här finns alla frågor och svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet