Smittskyddsläkaren Anders Lindblom säger att många har en obefogad rädsla för att vaccinera sig. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Man kan känna sig trygg med vaccinet”

Publicerad

I influensatider är det många som vaccinerar sig mot sjukdomen, men också många som avstår för att de är rädda att drabbas av biverkningar. Smittskyddsläkaren Anders Lindblom reder ut vilka risker som egentligen finns med influensavaccin.

Enligt Anders Lindblom är dagens influensavaccin ett säkert vaccin som ger få och lindriga biverkningar. Den vanligaste biverkningen är rodnad över injektionsstället.

Många har en uppfattning om att vaccin kan vara skadligt, en uppfattning som spreds starkt efter att många fick svåra biverkningar, som narkolepsi, efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa år 2009.

”Man kan känna sig trygg”

Anders Lindblom säger att det inte finns någon koppling mellan exempelvis narkolepsi och säsongsinfluensavaccin, som är en annan typ av vaccin än svininfluensavaccin.

– Man kan känna sig trygg med att använda vaccinet, tillägger han.

LÄS MER: Nu startar vaccineringen mot årets influensa

LÄS MER: Här är riskgrupperna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.