”Det har varit många tuffa utmaningar under året”, säger Vasaloppets tillförordnade vd Johan Eriksson. Foto: TT Nyhetsbyrån/Vasaloppet

Snöfattig vinter och corona blev för tufft – Vasaloppet varslar personal

Uppdaterad
Publicerad

Både den snöfattiga vintern och coronapandemin har ställt till det för Vasaloppet under det gångna året. För att komma i balans genomför organisationen nu ett besparingsprogram. 

2020 har inte gått som önskat för Vasaloppsorganisationen. Snöbristen i vintras innebar stora, kostsamma utmaningar och när det var dags för sommarveckan satte coronapandemin stopp.

På grund av de ökade kostnaderna och lägre inkomsterna genomför Vasloppet nu ett besparingsprogram och på onsdagen går man ut med ett varsel för tolv tjänster och fackliga förhandlingar kommer nu att inledas.

”Har varit riktigt besvärligt”

Enligt tillförordnade vd:n Johan Eriksson handlar det om 28 miljoner som man nu behöver spara, där varslet är en del.

– Vasaloppet har haft många tuffa utmaningar genom åren men 2020 har varit riktigt besvärligt och har satt organisationen på prov. Det är aldrig roligt att göra sådana här åtgärder men utifrån det år vi har haft så är det nödvändigt för att Vasaloppet ska stå starkt i många år framöver, säger Vasaloppets tillförordnade vd Johan Eriksson.

Väntar 30 procent färre deltagare kommande år

Förutom varslet av tolv tjänster, vilket motsvarar ungefär 30 procent av de idag 35 anställda, berättar Eriksson att ideella krafter och föreningar kommer att få större uppdrag framöver.

–  Vi behöver gå tillbaka till att lägga ut större enheter till den ideella sektorn. Vi har satt nya standarder, men kommer att behöva gå tillbaka till de föreningar vi arbetar nära och de kommer få större uppdrag framöver, säger Johan Eriksson och fortsätter:

– Till stor del handlar det om att anpassa oss efter en förväntad minskad volym av deltagare med 30 procent under året som kommer. Det är självklart svårt att göra sådana prognoser när pandemin fortfarande pågår, men det är det vi jobbar utifrån i nuläget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.