Cykelvasan. Foto: Bildbyrån

Cykelvasan ställs in – ”Jag tycker det är ett klokt val”

Uppdaterad
Publicerad

Cykelvasan, det största mountainbikeloppet i Sverige, är nästa evenemang i raden att ställas in på grund av coronapandemin. Tävlingen över 94 kilometer skulle ha avgjorts den 15 augusti.

– Jag tycker det är ett klokt val, säger den regerande herrmästaren Emil Lindgren till SVT Sport.

Cykelvasan, som är mountainbikeversionen av Vasaloppet, har avgjorts varje år sedan 2009, men i år ställs den in för första gången.

– Som regerande Cykelvasamästare i herrklassen är det givetvis tråkigt att inte få försvara den, men i den här konstiga tiden går hälsan och sjukvården först. Jag tycker inte att det går att ifrågasätta det. Någonstans är världen större än det jag håller på med, säger Lindgren.

Elisabeth Sveum är regerande mästare på damsidan, medan Lindgren är det på herrsidan. Han beskriver Cykelvasan som ett viktigt evenemang för sporten.

– Det är jättestort för oss. Cykelvasan har jättestor slagkraft i Sverige, men även utomlands. Den betyder otroligt mycket för oss cyklister och även för även allmän rörelse och aktivitet.

Istället för Cykelvasan kommer man nu att arrangera Hemmavasan där man genomför sitt lopp där man råkar befinna sig.

– Även om det inte blir på plats i Vasaloppsarenan erbjuder vi möjligheten att gå i mål i augusti, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick i ett pressmeddelande.

Lindgren ser också fram emot att delta i den alternativa Cykelvasan.

– Jag skulle vilja påstå att hemmaalternativen som genomförts på andra ställen till och med kan dra med sig fler som inte riktigt vågar köra med nummerlapp, men som kanske vågar det nu, säger han.

ARKIV: Här är vinnarna i fjolårets cykelvasa:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.