Skidmaraton: Sju varv på samma bana

Publicerad

Trots att det inte fallit någon snö i skidspåren kunde den första deltävlingen i svenska långloppscuppen genomföras på riksskidstadion i Falun.

Likt ett Vasalopp i miniatyr gick starten för de ca 350 skidåkarna i årets första deltävling i svenska långloppscuppen.

Men arrangörerna hade fått jobba in i det sista för att få ihop den cirka sex km långa banan.

– Snökanonerna har gått dygnet runt den senaste veckan  och vi la ut den sista snön i spåret klockan 03.00 i natt säger, Kenneth Wåhlberg som är tävlingsledare.

Tidigare tävlingar i Orsa

Det är tredje året som svenska långloppscuppen genomförs men på grund av snöbrist så har deltävlingen på Lugnet de två tidigare åren fått genomföras i Orsa.

Så i år blev det alltså tredje gången gillt och den första långloppstävlingen kunde genomföras på Riksskidstadion på Lugnet.

– Vi har haft skid-VM fyra gånger, men vi har aldrig haft ett långlopp tidigare här på Lugnet säger, tävlingsledare Kenneth Wåhlberg.

Kompakt bana

Deltagarna kunde välja mellan att åka 10 km, 21 km eller som eliten 42 km på en ganska kurvig och kompakt bana.

– Första varven hände det ganska mycket och det var många som ramlade men är man bara lugn så går det oftast ganska bra. Man har tid att köra sig trött ändå, säger Britta Johansson Norgren vinnare av elit damer över 42 km.

– Det var en mycket tuff bana med många höjdmeter så armarna fick slita, säger Fredrik Byström vinnare av elit herrar 42 km.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.