Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har hittat människor här fler gånger” – följ med fjällräddningen ut i snöstormen på Grövelsjöfjället och rastskyddet som räddat liv – med den viktiga anteckningsboken. Foto: Sofie Lind/SVT

Snöstorm i Grövelsjöfjällen – följ med och ta skydd i rastskyddet

Publicerad

När vädret slår om och stormen slår till kan man söka sig till ett rastskydd på fjället. För de som ändå väljer att fortsätta kan en notering i rastskyddets anteckningsblock vara det som är skillnaden mellan liv och död.

– Det har varit till nytta flera gånger och jag tycker att man nästan alltid ska fylla i blocket, säger Mikael Westerdahl, fjällräddare i Grövelsjön i norra Dalarna.

Under år 2023 var fjällräddningen ute på fler insatser i dalafjällen än på tio år, vilket statistik från polisen visar. En anledning kan vara att allt fler vistas i de svenska fjällen.

– Besökarna har bra utrustning – men kanske inte kan hantera den på bästa sätt. Sedan missar de att ha med karta och kompass, speciellt då mobilerna lägger av efter en stund, säger fjällräddaren Mikael Westdahl.

Notering i block gör skillnad

Enligt flera fjällräddare som SVT pratat med underskattar ovana besökare vädret, som till exempel hur snö och blåst påverkar förutsättningarna under fjällturen.

SVT fick vara med och ta skydd i snöstorm i ett rastskydd mellan Grövelsjön och Lövåsen – där bland annat en nödlåda finns och ett viktigt anteckningsblock.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur ska vi besökarna intresserad av säkerhetsinformation?” Det är en fråga som Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté arbetar med. Foto: Sofie Lind/SVT

Fjällräddningar i dalarna år för år

Så många insatser har fjällräddarna i Dalarna varit ute på 2013–2023:

2013: 35 insatser

2014: 38 insatser

2015: 34 insatser

2016: 41 insatser

2017: 36 insatser

2018: 50 insatser

2019: 42 insatser

2020: 49 insatser

2021: 38 insatser

2022: 43 insatser

2023: 54 insatser

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.