• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: Gorm Kallestad

Socialsekreterare tog med fel barn till polisen – åtalas för tjänstefel

Publicerad

En tidigare socialsekreterare i Dalarna åtalas för tjänstefel efter en händelse i november 2017, då ett femårigt barn hämtades från sin förskola och togs med till polishuset i Falun för ett förhör. En stund in i förhöret upptäcktes det att det var fel barn som hämtats.

Barnet förhördes i en dryg kvart innan förhörsledaren insåg att fel barn hämtats. Socialsekreteraren medger de faktiska omständigheterna i fallet, men nekar till brott.

Bakgrunden var misstankar om att pappan varit våldsam mot familjen. Barnet som felaktigt hämtades hade samma förnamn som det berörda barnet i utredningen, men gick på en annan förskola.

Socialsekreteraren har i förhör sagt att hon inte vill skylla ifrån sig, men att hon ska ha invaggats i tron att det var rätt barn som togs med till polisen av en kollega.

Barnet fördes direkt tillbaka till förskolan efter att misstaget uppdagats. Den åtalade personen ska ha fått sluta på sin tidigare tjänst på grund av händelsen. Händelsen har också anmälts enligt lex Sarah.

I utredningen framgår att barnet inte mått märkbart dåligt efter det som hände.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer