Sofia bloggar om sitt liv med ALS

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Roman har levt med sjukdomen i snart tio år

I Sverige insjuknar drygt 200 personer varje år i sjukdomen ALS. Sofia Roman i Borlänge har levt med sjukdomen i snart tio år. Nyligen startade hon en blogg för att inspirera andra med liknande sjukdomar.

-Jag besegrar sjukdomen på mitt eget vis, skriver Sofia på bloggen.

-Det kan också vara bra för andra människor runt omkring mig att jag bloggar, så de vet att jag mår bra, säger Sofia till SVT Gävledala.

-Jag får himla bra respons. Det är okända människor och vänner som skriver uppmuntrande ord. De skriver att jag är en kämpe och att jag inspirerar. Jag blir verkligen jätteglad.

Sofia har sedan 2003 haft sjukdomen ALS som gör att kroppens muskler tynar bort. Nu bloggar hon om hur det är att leva med sjukdomen.

Trots svårigheterna att leva med ALS så håller sjukdomen inte henne kvar i hemmet. För Sofia är det viktigt att träna – hon gör det i simbassäng och tänker snart också börja med ridning.

Nyligen åkte hon på kryssning till Åbo med sina vänner – och vännerna är viktiga för Sofia. Och så drömmer hon om framtiden och sätter hela tiden upp nya mål:

-Just nu ser jag fram emot att vi ska bygga hus, jag och min man. Och sen att få må bra och leva med min familj och mina vänner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.