Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Traktorn är programmerad att bli helt självkörande när solen ligger på – ”Har inte hört talas om nån sån här enkel maskin som vi har byggt”, säger uppfinnaren Jesper Elsander. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Snilleblixten som gav pris – byggde om 50-talstraktor till soldriven robot

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år av utveckling och byggande är dalkarlarna Rasmus Larsson och Jesper Elsanders innovation i full gång. Deras fossilfria solcellstraktor har använts flitigt den gångna växtsässongen i byn Berg mellan Torsång och Borlänge och den väcker stort intresse. 

Se mer om uppfinningen i klippet!

I veckan utsåg tidningen Land Lantbruk solcellstraktorn till årets vinnare i Teknikutmaningen 2022. Tävlingen syftar till att lyfta intresset för smart jordbruksteknik.

– Vi odlar ekologiskt och har velat visa att det går utan att man behöver fossila bränslen,  säger Jesper Elsander.

Volvo T24 från 50-talet

Det är en Volvo T24 från 1950-talet som numera  drivs av batterier som laddas via solcellerna som bildar tak. Den autonoma solcellstraktorn gör någon kilometer i timmen och körs via ett förprogrammerat arbetsschema och satellit.

– Vi har ett andelsjordbruk där ett 30-tal familjer är engagerade och odlar många olika grödor och traktorn är till stor nytta, berättar Jesper Elsander om traktorn han kontrollerar med mobiltelefonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.