Visa alla (3)
Visa alla (3)

Somalia till bandy-VM

Uppdaterad
Publicerad

Somalia blir det första afrikanska land som deltar i ett bandy-VM.

Somalia bildar ett bandylandslag – i Borlänge. Och med förre bandystjärnan Per Fosshaug som förbundskapten siktar laget på VM redan nästa år.

Spelarna kommer att representera Somalia – men kommer att bo i Borlänge. Träningen kommer att ske i samarbete med Borlänge Bandy. En viktig aspekt är att skapa kommunikation mellan svenskar och invandrare.

– Det här är verkligen ett annorlunda och spännande och roligt projekt som vi kommer att följa med stort intresse, säger kommunstyrelsens ordförande i Borlänge Jan Bohman (S) i ett pressmeddelande.

Enligt Fosshaug, som är född och uppväxt i Borlänge och fostrad som bandyspelare i just Borlänge Bandy, har de flesta i laget aldrig stått på ett par skridskor.  Han berättar att han får börja träna spelarna på samma sätt som fem-sexåringar som går i bandyskola.

– Men det är det som är det roliga. Det kommer att hända många roliga och dråpliga grejer under resans gång.

– Det handlar om att försöka, att försöka igen när det blir bakslag. Men jag tror att det är viktigt att det är Somalias landslag, det klingar på ett sätt som kommer att tilltala killarna.

Bandy det svenskaste

Skälet till att det nu bildas ett somaliskt bandylandslag i Borlänge är att det bor ungefär 3 000 somalier i Borlänge och att integreringen inte fungerat smärtfritt.

– Det var en eldsjäl som tyckte att det var dags att göra något åt det och funderade på vad som var det svenskaste som man kan göra – och kom på att det är att spela bandy, säger bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman till TT.

Kan spela C-VM

Somalia slipper att möta Sverige och Ryssland i VM – laget får spela i C-VM tillsammans med andra utvecklingsländer.

– Men innan de åker i väg får de genomgå tester. Vi vill inte att de åker till VM om de inte kan stå på skridskorna, säger Marcus Norman, generalsekreterare i Svenska Bandyförbundet, till TT.

Somalias olympiska kommitté har sanktionerat bildandet av ett bandyförbund, som ska väljas in i det internationella bandyförbundet till sommaren.

– Vi ser det här som bra pr för sporten och dessutom som ett behjärtansvärt projekt, säger Norman.

Bandy-VM 2014 kommer att äga rum i Irkutsk, Sibirien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Somaliska bandylaget i Borlänge

Mer i ämnet