Fynd på tippen hjälper andra

Publicerad

Allt fler människor tvingas lämna allt för att fly från krig och konflikter. I Borlänge har behovet av hjälp ökat så mycket att det som slängs på soptippen blir fynd för andra.

Med den pågående flyktngkrisen är behovet av hjälp stort i länet. I Borlänge har det resulterat i att fynd från soptippen behövs mer än någonsin.

På återbruket Ta till vara märks, enligt Sven Sandström från Borlänge kommun, att många människor har det svårt ekonomiskt.

– Vi skänker kläder, möbler och leksaker till flyktingar, kvinnojouren, hjälporganisationer och skolor. Det märks absolut att behoven har blivit större, säger han. 

95 ton har hittills tagits om hand i år

Men det är inte bara behovet av hjälp som ökat. Fler och fler väljer att hjälpa genom att skänka bort sina gamla prylar. Bara hittills i år har 95 ton sopor som annars bara skulle ha bränts upp istället skänkts till återanvändning.

Det är 20 ton mer än förra året och motsvarar ungefär tre fulla lastbilar per dag. Numera finns personal på plats på återvinningscentralen som frågar kunderna om de vill skänka istället för att slänga sitt skräp.

”Många vill hjälpa”

– Vi frågar kunderna om de vill lämna in saker som fortfarande fungerar istället för att slänga det. Det är många som vill hjälpa och många som är intresserade av att hitta billiga grejer. Till exempel flyktingar, arbetslösa, studenter och pensionärer, säger Abdi Nur informatör och miljöarbetare på Borlänge Energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer