Pelletsföretagaren Ingemar Eriksson säger att vintern, som även påverkat andra delar av Europa, gjort att det nu märks en brist på råvara. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Spånbrist ger pelletsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på träpellets att elda med. Orsaken är ökad export av träråvara, men även en omställning från fossilt bränsle hos stora anläggningar i Europa.

I pelletsfabriken i Mockfjärd går tillverkningen nu på lågvarv i brist på de hyvelspån som man gör pellets av.

– Vi har lite brist på råvara. Det har varit kallt i Europa så mycket träråvara har exporterats dit medan importen av pellets till Sverige är liten, säger Ingemar Eriksson vid pelletsfabriken i Mockfjärd. Dessutom har stora anläggningar i Europa ställts om från fossila bränslen till just pellets.

Svag valuta försvårar

En försvårande faktor för Sveriges del är att den svaga svenska valutan gör import av pellets mindre lönsam. Pelletsförbundet gör en prognos om att tillgången på pellets i Sverige väntas öka de kommande veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.