Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bonden Josefin Samuelsson om skörden: ”Sårbar bransch”. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Spannmålsbonden Josefin Samuelsson i Stora Skedvi: ”Värre än 2018”

Publicerad

Kyla, torka och regn har lett till dåliga skördar för spannmålsbönder i stora delar av landet. Lantbrukaren Josefin Samuelsson i Stora Skedvi i Säters kommun är en av de som drabbats hårt – både när det gäller mängd och kvalitet på skördarna.

Årets skörd i Sverige har blivit betydligt mindre än normalt, ungefär 21 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem åren, då även missväxtåret 2018 är inräknat. Det visar nya siffror från SCB.

– Jag skulle säga att det är värre än 2018, då kompenserades vi med ett högre pris, det gör vi inte den här gången, säger Josefin Samuelsson i Stora Skedvi i Säters kommun.

I vanliga fall brukar hennes spannmål bland annat säljas till Leksands Knäckebröd – men i år blev det ingen leverans på grund av dålig skörd. 

En kall vår följd av torka gav ingen eller liten skörd. Dessutom är kvalitén på det som skördats sämre jämfört med tidigare år. Det gör att spannmål som annars använts till bröd istället klassas lägre och blir till foder.

– Vi tänkte att höstskörden som överlevt skulle gå bättre men då kom regnet. Då försvann kvalitén där det fanns skörd, säger Josefin Samuelsson.

I videon: Hör bonden Josefin om den dåliga skörden: ”Branschen är sårbar”.

Preliminär skördestatistik för Sverige

  • Kraftigt väderomslag under vintern, en utdragen vårvinter och en efterföljande sommartorka, följt av kraftigt regn, gjorde att skörden blev lidande.
  • Årets totalskörd av spannmål beräknas till 4,2 miljoner ton, vilket är 29 procent lägre än förra årets skörd.
  • Totalskörden i år är 21 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem åren.
  • Raps- och rybsskörden minskade med 27 procent från förra året.
  • Totalskörden av ärter är 36 procent lägre än i fjol.

Källa: SCB, skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.