Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir mer och mer populärt” – träffa några av de som provat på att låna spark i Rättvik. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Sparkutlåning vid Långbryggan i Rättvik har blivit allt mer populärt

Uppdaterad
Publicerad

Det sparkas som aldrig förr i Rättvik. Kommun, föreningar och näringsliv har slutit upp i ett gemensamt sparkprojekt och så länge isen bär finns det etthundra sparkar att låna kostnadsfritt vid långbryggan eller i Vikarbyn.

– Kommer man efter tio en helg så är sparkarna slut, säger Tommy Tysk.

Tommy är en av de som jobbar ideellt med att se till att isen är i skick och säker. Ett arbete som Långskrinnarna och Aktiva Rättvik delar på. Tillsammans är det ett tiotal personer som plogar och sköter om den över en mil långa banan på Siljan.

Från när och fjärran

Sparkutlåningen började i fjol och har tilltagit i år då kommunen nu har hundra sparkar att låna ut. Det är gratis att låna spark, men det finns möjlighet att bidra genom att swisha en slant för sparklånet som nog bara har börjat. Folk kommer både från när och fjärran för att testa sparkåkningen. 

– Det känns som det här är början på en destination vinter här i Rättvik, säger Tommy Tysk och drar åt några skruvar på en av de hundra sparkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.