Sparpaket på 62 punkter ska ge Leksand stabil ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Nu presenterar Leksands kommun ett förslag på ett sparpaket på 62 punkter som ska få kommunens budget i balans. I sparpaketet ges förslag på förändringar i verksamheter, färre lokaler och omorganisationer. Konkret kan det handla om en flytt av högstadiet på Åkerö skola, att stänga fritidsgårdar, inte längre anordna festivalen Putte i parken och att sluta erbjuda matdistribution inom hemtjänsten.

Det är kommundirektören Göran Wigert som lagt fram förslaget, som beräknas ge besparingar på 37,6 miljoner kronor.

”Under mina 20 år som kommundirektör har jag aldrig varit med om så stora ekonomiska utmaningar. Besparingsförslaget är framtaget på förhållandevis kort tid och alla risk- och konsekvensanalyser är inte klara, men vi bedömer att allt är genomförbart – och nödvändigt – eftersom vi just nu gör av med mer pengar än vi har”, säger han i ett pressmeddelande.

Den 24 september tar kommunstyrelsen ställning till förslaget och den 14 oktober väntas slutgiltigt beslut om budgeten för åren 2020–2022 i kommunfullmäktige.

Upprustningen av Noret

I och med att sparpaketet har presenterats så har kritiska röster höjts om uppsnyggningen av centrum – om den verkligen varit nödvändig och möjligen en onödig utgift. Enligt kommundirektören Göran Wigert så har upprustningen kostat omkring 30 miljoner kronor och han försvarar den utgiften så här:

– Vi kommer vilja fortsätta utveckla Leksand. Vi står fast vid vårt befolkningsmål på 18 000 invånare. Jag tror att ett attraktivt centrum med tillgång för alla Leksandsbor är en viktig del i vår utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.