Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet resonerar Erik Nises (S) kring vad det nya styret innebär för småpartier som Liberalerna som hamnar i opposition: ”Det handlar om att orka”. Foto: Kim Sandberg/SVT

Frö till S+M såddes innan valet – småpartier lämnades utanför

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna har för första gången gått ihop i ett gemensamt styre i Borlänge kommun, och redan under valrörelsen såddes det frön till det nya samarbetet där småpartier som Liberalerna lämnades utanför.

Borlänges nya ordförande i kommunstyrelsen, Erik Nises (S), förklarar:

– Det märktes redan under valrörelsen att vi var schyssta mot varandra, eftersom vi hade på känn att det skulle kunna bli samarbete som ett alternativ. Det fanns en samsyn om vilka problemområden och möjligheter vi har här i Borlänge, säger Nises (S).

Valet 2022 Borlänge

Moderaterna ringde dagen efter

Socialdemokraterna är det klart största partiet i Borlänge med 33 procent av rösterna och redan dagen efter valet uppvaktades de av Moderaterna.

– Det är klart att om någon ringer och vill samverka så sätter man sig ned och tittar på vad erbjudandet innehåller. Möjligen förvånande, så gick det ganska snabbt att hitta en politisk plattform som båda var tillräckligt nöjda med, berättar Nises (S).

Liberalerna har hamnat utanför styret i flera dalakommuner, bland annat i just Borlänge. I videoklippet resonerar Erik Nises (S) kring vad det nya styret innebär för småpartier som Liberalerna som hamnar i opposition: ”Det handlar om att orka”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Borlänge

Mer i ämnet