Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas pensionärer av inflationen – hör Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, berätta vad som krävs för att de ska klara sig. Foto: SVT

Ekonomisk kris för pensionärer – SPF Seniorerna: ”Ser en fattigdom breda ut sig”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen påverkar många, inte minst de pensionärer som har en liten pension. Förbundsordförande Eva Eriksson beskriver situationen som väldigt akut och att en fattigdom nu breder ut sig bland seniorer.

– Vi ser att många börjar jobba igen några år efter att man gått i pension, säger Eva Eriksson som är förbundsordförande i SPF Seniorerna.

De senaste åren har antalet pensionärer som jobbar ökat visar siffror från SCB.

– Många jobbar för att det känns kul men många för det också för att man inte klarar sin ekonomi när man har en liten pension.

SVT har också varit i kontakt med olika bemanningsföretag för pensionärer. Där säger att de antalet spontanansökningar ökat och att fler nu anger ekonomin som skäl till att de söker extra arbete.

”En fattigdom breder ut sig”

– Just nu är det en fattigdom som breder ut sig bland seniorer och andra människor som påverkas väldigt kraftigt av inflationen. Man måste fundera på hur man hjälper de som inte har råd att köpa mat.

Eva menar att de som har en liten pension redan har valt bort många saker och att det är svårt att skära ner mer vilket gör det svårt att hantera när även matkassen blir mycket dyrare.

– Det är är en situation som är väldigt akut just nu och vi upplever att man inte gör något åt den, säger Eva Eriksson.

Så kan läget för pensionärer förbättras – se mer i videon.

Antalet sysselsatta seniorer har 2005-2021 ökat med 131 000.

Under 2021 var det totalt 207 000 personer i åldern 65-74 år som jobbade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.