Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför behövs fler föräldrar och frivilliga som hjälper till i skidskytte jämfört med andra sporter? Anders Kårström berättar om sportens växtvärk. Foto: SVT

”Sporten har växtvärk” – skidskytteföreningarna har svårt att möta den ökade efterfrågan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har intresset för skidskyttet stadigt gått uppåt. Men det är svårt att bemöta den stora efterfrågan för föreningarna.

– Det har varit en stadigt uppåtgående trend av nya föreningar och nya medlemmar, säger Anderas Kårström som är föreningsutvecklare på Svenska skidskytteförbundet.

En av anledningarna till att det är svårt för föreningarna att växa som de vill är att det är en sport som innefattar vapen. Bland annat för att vapen är dyra att köpa in, ett krutgevär kostar runt 30-40 000 kronor och ett luftgevär från 11 000 kronor för en förening att köpa in.

”Vill kunna behålla ungdomarna i framtiden”

Svenska skidskytteförbundet satsar nu på att utbildningar i de föreningar som finns i dag för att kunna få fram fler ledare.

– Vi försöker också få fram fler anläggningar runt om i landet.

– Vi har växtvärk i verksamheten så vi som förbund måste göra smarta val och goda investeringar för att vi ska få ha kvar alla även i framtiden. Så att det här inte bara blir en fluga utan något bestående som alla vill hålla på med längre fram.

Varför behövs fler föräldrar och frivilliga som hjälper till i skidskytte jämfört med andra sporter? Anders Kårström berättar mer om sportens växtvärk i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer