SSAB-chef: ”kommer se övertalighet”

Uppdaterad
Publicerad

SSAB:s koncernchef Martin Lindkvist besökte på måndagen stålverket i Borlänge. Där berättade han om företagets situation och den framtida sammanslagningen med Rautaruukki.

SSAB har haft ett par kämpiga år. Den globala krisen har satt spår i hela stålindustrin och enligt företagets koncernchef Martin Lindkvist är ännu inte krisen helt över.

– Det vi kan säga nu är att Europa inte blir sämre men det blir inte bättre heller utan rör sig sidledes. Europa är en av få delar av världen som har väsentligt lägre stålkonsumtion än vi hade 2007-2008, säger han.

SSAB i Borlänge

Efterfrågan på stål i Europa har förändrats, både vad gäller kvantitet och sorten stål. Och enligt Martin Lindkvist är det skälet till att man genomför den planerade sammanslagningen med den finska ståltillverkaren Rauta Ruukki.

– Det är en fullständigt naturligt åtgärd som vi har diskuterat sedan 2009. Det är ett sätt att få ner kostnader, öka produktivitet och få ökad flexibilitet i vårt produktionssystem, säger Lindkvist.

Den nya organisationen innebär ett minskat personalbehov, vilket och omkring 900 tjänster kommer att tas bort från den nuvarande bemanningen i både Finland och Sverige .

– Den här sammanslagningen gör att vi kan effektivisera med ungefär fem procent av de anställda. Men vi har ju en stor del naturliga avgångar, så att fem procent kommer sägas upp är nog för mycket sagt.

Kommer Borlänge drabbas?

– Vi har inte gått ut och sagt vilka orter det gäller men vi har ju de stora produktionsorterna i Borlänge i, Luleå och Oxelösund i Sverige och Brahestad och Tavastehus i Finland. Det är klart att vi kommer se en övertalighet på de orterna, säger Martin Lindkvist.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Borlänge

Mer i ämnet