Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stasvetaren Ulf Hansson berättar hur väljarna kan påverkas av att partierna samarbetar över blockgränserna. Foto: SVT

Statsvetaren om dalapolitiken: ”Blocköverskridande samarbeten ökar”

Publicerad

Efter valet står det klart att både regionen och flera kommuner som Falun och Borlänge nu får politiska styren över blockgränserna. Det här är något statsvetaren Ulf Hansson tror vi kommer få se mer av i framtiden.

– Jag tror man i de här fallen tar de frågor där man kan samarbeta först och lägger de andra på is eller i någon form av utredning. Man tar inte diskussionen om de stora ideologiska frågorna, som till exempel privatisering av vården, direkt, säger Ulf Hansson som är statsvetare vid Högskolan Dalarna.

I bland annat Falun, Borlänge och Malung-Sälen styr nu Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna.

Regionvalet 2022 Dalarna

Även det nya styret i Region Dalarna går över blockgränserna med Socialdemokratern, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Dalarnas sjukvårdsparti.

Fler samarbeten även i framtiden

– På lokalnivå har det blivit vanligt, det är mer ovanligt på regionnivå som det har blivit nu här i Dalarna. Det brukar vara mer flerpartikoalitioner inom regionen, säger Ulf Hansson.

Han tror att vi kommer få se mer av den här typen av blocköverskridande samarbeten, särskilt på kommunnivå.

– Kommunalt finns förutsättningarna för det, man känner varandra väl och vet vilka frågor det handlar om. På regionnivå är det inte alls samma interaktivitet mellan partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet