Stenkastning och bränder i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Polis och räddningstjänst åkte på flera utryckningar men utsattes för stenkastning när de anlände till platsen.

För fler nyheter – följ gärna SVT Nyheter Dalarna på Facebook

Under natten har det varit oroligt i stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge. Polis och räddningstjänst fick larm om flera bränder i området – men utsattes för stenkastning när de anlände till platsen.

Dalarna – Blåljus

– Polisen och räddningstjänst valde att avvakta med släckningsarbetet vid de senare bränderna, men kunde gå in och släcka senare, säger vakthavande befäl vid dalapolisen.

”Hörde hur det small till”

Även civila ska ha utsatts för stenkastning. Ett vittne som SVT Nyheter Dalarna varit i kontakt med berättade hur ett gäng med ungdomar sprang mot deras bil. När de backade undan för att köra därifrån ska gärningsmännen kastat sten mot bilen.

– Jag hörde hur det small till vid sidan av bilen, säger vittnet till SVT.

Enligt uppgifter ska även personalen på matbutiken och väktare som arbetar där blivit utsatta för stenkastning.

Läs även: Räddningstjänsten vågade inte åka till brand

Larm om flera bränder

Första larmet om brand inkom till SOS strax innan klockan 22 på söndagskvällen. Enligt larmet brann det med stora lågor vid en matbutik. Då kom det även uppgifter om att ett ungdomsgäng med 8-10 personer skulle befinna sig på platsen.

En dryg halvtimme senare kom larm om att det brann i ett träd i samma område. Även då ska några ungdomar funnits vid platsen.

Knappt en halvtimme efter det andra larmet kom ytterligare ett larm, då ska en bil ha satts i brand vid fritidsgården i Tjärna Ängar.

När polis och räddninstjänsten anlände till platsen för att släcka bränderna ska någon eller några kastat sten mot dem. Vid de senare larmen valde de att avvakta med släckningsarbetet för att undvika att bli utsatta.

– Det var några som kastade sten, så patrullerna valde att avvakta.

Våld mot tjänsteman

Ingen misstänkt har gripits, men polisen har upprättat flera anmälningar efter oroligheterna, bland annat ska det handla om skadegörelse och försök till våld mot tjänsteman.

Opinion: ”Om inte ens polisen mäktar med, vem skall då göra jobbet?”

Patruller på plats under natten

Polisen har haft patrull närvarande under hela natten och morgonen för att säkerställa att oroligheterna inte blossat upp igen. Enligt vakthavande befäl ska dock läget lugnat sig efter ett par timmar.

– Vi är kvar där än, men det har varit lugnt och det finns ingen anledning till oro.

Ingen person ska ha skadats under oroligheterna.

TV: ”De sa att brandkåren inte kunde komma”

Fler blåljusnyheter från Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet