Nina Funke, SVT Nyheter Dalarnas redaktionschef, tacktalar. Till höger Jan Helin, programdirektör på SVT. Foto: SVT

Stina-film gav pris till SVT Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Dalarnas populära film om Stina Nilsson tog hem förstapriset i kategorin ”Mest innovativ” när Sverigepriset inom SVT delades ut i Berwaldhallen under lördagskvällen.

Motiveringen löd:

”Wow! Med en osviklig tajming lyckas teamet ge publiken det lilla extra om en profil som var på allas läppar. Med finess blandas det dagsaktuella med skatter ur SVT:s rika arkiv. En succé både viralt och i broadcast som kommer att inspirera oss alla i vardagen. Snyggt och informativt på ett fjäderlätt sätt.”

Videoklippet har redigerats av SVT Nyheter Dalarnas:s Niklas Hermansson, i samarbete med reporter Bodil Ljungberg, Gunilla Wikström och redaktör Sigrid Ribjer och här nedanför kan man ta del av det klippet:

Nominerad i flera kategorier – kom på andra plats

SVT Nyheter Dalarna fick också fler priser under galen. Dels andra pris i kategorin ”granskning” för redaktionens granskning av psykiatrin av Jennifer Howgate och Erica Stenback.

Foto: Sigrid Robjer/SVT

Här hittar du hela granskningen av psykiatrin

En andraplats i kategorin ”Publikmedverkan” blev det också till SVT Nyheter Dalarnas reportageserie om oönskade snoppbilder av reportrarna Sofie Lind och Anna Sjödin.

Här hittar du hela reportageserien om oönskade snoppbilder

Ansvarig utgivare: ”Så roligt”

– Så roligt att både angelägen journalistik och goda prestationer lyfts fram och premieras. Jag är stolt och glad över det arbete som SVT Nyheter Dalarnas redaktion gör, säger redaktionschef och ansvarig utgivare Nina Funke.

Även SVT Teckenspråks redaktion tilldelades andra pris i kategorin ”minoriteter i samhället” för programmet Jag är Sarah som projektletts av Elisabet Ulfsparre.

Prisade redaktioner som tilldelas Sverigepriset av SVT: Nina Funke (Dalarna), Peter Nässén (Västernorrland), Cecilia Lönnehed (Väst), Tina Enström (Öst) och Firas Razak (Helsingborg). Foto: Per-Anders Fredriksson, SVT

Läs mer: Här hittar du alla vinnare

Fakta: Sverigepriset

SVT:s Sverigepris delas 2017 ut i sex kategorier: Granskning, Publikmedverkan, Online, Mest innovativ, Minoriteter i samhället och Årets videojournalist.

Priset syftar till att uppmärksamma god journalistik som görs av SVT:s 21 lokala redaktioner runt om i landet.

Några av de vinnande bidragen i Sverigepriset nomineras sedan till Prix Circom, som är ett europeiskt pris för regional journalistik och kan då tillsammans med Europas övriga public service-bolag vara med och tävla om titeln ”Bäst i Europa” på Circom-galan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.