Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför en alltför hög vattenanvändning kan skapa problem för Stjärnsundsborna redan innan vattnet sinar: ”Kan behöva koka vattnet” Foto: Janerik Henriksson/TT, Alfred Jakobsson/SVT

Stjärnsund har bevattningsförbud hela sommaren – varje år

Uppdaterad
Publicerad

Efter en torr försommar ökar risken för bevattningsförbud eller restriktioner för varje dag som går utan regn. Men i Stjärnsund och några andra byar i Hedemora kommun är bevattningsförbud normalläge på sommaren.

I Nordansjö, Smedby, Stjärnsund, Garpenberg, Intrånget, Vikbyn och Grådö råder det bevattningsförbud sedan den 15 maj, och det kommer att pågå ända till den 30 september.

Det beror på att vattentäkterna i de byarna är för små och förbudet har varit årligen återkommande i cirka 25 år.

Inte samma problem i Hedemora

– Centralorten Hedemora ligger mitt på Badelundaåsen, så där har vi inte samma problem med vattentillgången, förklarar Hedemora Energis marknadschef Kristina Backlund.

Så här förklarar marknadschefen varför problemet i byarna som får bevattningsförbud varje sommar inte åtgärdats, när det har varit känt under en så lång tid:

– Det är svåra platser där vi inte har hittat någon bättre vattentäkt med dricksvatten i större mängder. Sen är vår uppgift att leverera dricksvatten, och om det bara används till just det så räcker vattnet.

Starta videoklippet för att höra varför problemen med vattnet i Hedemora kommun uppstår redan innan vattentäkten har tömts!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.