Upprorisk stämning bland ungdomar var falskt alarm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gick under gårdagskvällen ut med information om att det rådde upprorisk stämning vid en fritidsgård i Leksand. Bland annat ska ungdomar som samlats vid fritidsgården ha gett sig på förbipasserande bilar. Nu dementerar kommunpolisen att det skulle ha varit stökigt.

– Ibland kan det tyvärr bli så här när informationen ska passera flera led. Endera blir det urvattnat eller, som i det här fallet, tillspetsat, säger kommunpolis Anders Modén i ett pressmeddelande från kommunen.

Enligt pressmeddelandet ringde bara en person till polisen under gårdagskvällen.

– Hon berättade att det var ovanligt många ungdomar. En av ungdomarna ställde sig i vägen för hennes bil, men det var inget utfall, inget som kastades mot bilen eller något sådant. Hon ville bara ringa polisen för kännedom med tanke på vad som hade hänt tidigare under dagen, berättar Anders Modén.

Händelsen orsakade dock pådrag under gårdagskvällen hos polisen.

– Vi är på väg dit med två bilar. Stämningen utanför fritidsgården är inte den bästa och de ger sig på bilar. På vilket sätt vet jag inte, men det kan handla om att de kastar något mot bilarna, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh vid 21-tiden på tisdagskvällen.

Oklart om det finns koppling till tidigare knivbråk

Polisen fick in larmet vid 20.30-tiden och då ska stämningen ha beskrivits som upprorisk mellan ungdomarna på platsen.

– Vi vet inte om det har någon koppling till det som hänt i Leksand i dag, men det kan ju förstås ha rört upp känslor. Och det är därför vi är på väg med två patruller till platsen, säger Tommy Lindh.

Tidigare idag knivskars två elever på en skola i Leksand. En elev greps misstänkt för ett fall av mordförsök och ett fall av grov misshandel.

Hade lämnat platsen när polisen anlände

Vid 21.25-tiden har polispatrullerna ännu inte kommit fram till platsen.

– Vi har ett lite ansträngt läge i dag, med många olika händelser. Och i nuläget är det här inte prioriterat som nummer ett, men två patruller kommer att åka till platsen under kvällen, säger Tommy Lindh.

När polisen sedan anlände till platsen hade ungdomarna redan gett sig iväg därifrån i samband med att fritidsgården stängde för kvällen.

Polisen har i nuläget inte upprättat någon anmälan, utan ser händelsen som en allmän ordningsstörning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.