Det brinner kraftigt i idrottshallen vid skolan. Foto: Rickard Sjödin

Tjärnaängskolan i Borlänge svårt brandhärjad – ”Fick lov att riva en del av skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Tjärnaängskolan i Borlänge förstördes natten till fredagen i en brand. Branden började vid idrottshallen och polisen misstänker att den kan vara anlagd.

Larmet kom omkring midnatt och fyra timmar senare var den under kontroll. SVT:s reporter Niko Ago var på plats vid den brandhärjade skolan tidigt på fredagsmorgonen.

– Jag ser stora högar med skolmaterial, som stolar och bänkar. Räddningstjänsten fick lov att riva en del av skolan för att branden inte skulle förstöra hela skolan, säger Niko Ago vid 6-tiden.

– Det är sorgligt det jag ser. En stor del av skolan är helt förstörd, säger han.

Stor risk för spridning

Risken för att elden skulle sprida sig från idrottshallen till resten av skolbyggnaden bedömdes som stor och räddningstjänsten valde därför att gräva en begränsningslinje rätt igenom skolbyggnaden.

– Vi har grävt av den delen som har brunnit och separerat den från den delen av skolan som det inte har brunnit i. Det är en lyckad insats, säger Johan Nordin.

Som mest har ungefär 30 brandmän från fyra stationer bekämpat branden. Det finns inga rapporter om några skadade.

”Förmodligen brott bakom”

En förundersökning om grov mordbrand har inletts. Under dagen kommer en teknisk undersökning att genomföras på platsen.

– Just nu koncentrerar vi oss på att biträda räddningstjänsten. Brottsrubriceringen får vi titta på sedan, om det är så att det är något brott bakom det hela, men förmodligen är det ju det. Det ska inte börja brinna så där, sade Jan Matérne vid polisregion Bergslagen, till TT under natten.

Fritids i andra lokaler

De barn som skulle gå på fritids på skolan under fredag får nu flytta till Solängskolans lokaler, det uppger kommunen på sin hemsida.

Allmänheten varnades

När branden rasade som värst sändes ett viktigt meddelande till allmänheten ut, där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av brandrök som låg över centrala Borlänge. Varningen har nu upphävts.

En teknisk undersökning på platsen kommer genomföras först nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.