Branden på Myrudden vid Billsjön i Smedjebacken under måndagsförmiddagen. Foto: Privat

Räddningstjänsten om ökad brandrisk: “Ni bör låta bli att elda”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för att risken för bränder i skog och mark är stor just nu. Under måndagen inkom flera larm om skogsbränder, bland annat om en brand på Myrudden i Smedjebackens kommun – och räddningstjänsten uppmanar nu folk att låta bli att elda.

Risken för skogsbrand är särskilt stor i den östra delen av länet enligt SMHI:s prognos.

Dock råder ännu inget eldningsförbud, men räddningstjänsten Dala Mitt avråder starkt invånarna från att elda.

– Avråder vi från att elda så bör man låta bli. Vi är de som får åka ut och släcka och det är väldigt onödigt att åka på det när vi istället kanske behöver våra resurser till en trafikolycka, säger Anders Sörman, kommunikationsansvarig på Dala Mitt.

Skogsbrand i Smedjebacken

Under måndagsförmiddagen började det brinna på Myrudden, vid Billsjön, i Smedjebackens kommun.

– Det var svårt att ta sig fram, en svårtillgänglig terräng med tät skog. Det var en privatperson som körde ut första styrkan med båt. Ett område på 100 x 100 meter brann och styrkor från både Smedjebacken och Fagersta bekämpade branden, berättar Tommy Norgren, räddningsledare på plats.

För de norra delarna av länet, är brandrisken fortsatt på normala nivåer, men läget kan förändras fort, säger Johan Szymanski, räddningschef för brandkåren Norra Dalarna.

– Det kan ändras till att det blir hög brandrisk redan i morgon. Då får vi kanske ta beslut om eldningsförbud.

Ytterligare bränder under eftermiddagen

Vid 16-tiden kom ytterligare larm om gräsbrand vid Trylännet i Säters kommun. Enligt SOS Alarm rörde det sig om en mindre skogsbrand på 10x20 meter. 17.40 hade räddningstjänsten fortfarande en enhet kvar för bevakning.

Vid 17-tiden kom larm om ytterligare en brand strax väster om Grycksbo. Här ska det enligt SOS Alarm röra sig en skogsmaskin som orsakat en mindre brand på 5x2 meter.

SMHI:s definition för ”Risk skogsbrand”

Visa

Det innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer