– Vi har ju inte så många barnmorskor som vi skulle behöva, säger Agneta Romin som är överläkare på kvinnokliniken.
Med hjälp av de extrapengar som riksdag och regering har beslutat om till kvinnovården, har förlossningen vid Falu lasarett anställt flera undersköterskor som ska stötta barnmorskorna.
– Barnmorskor och läkare får ta hand om riskförlossningarna och så får erfarna undersköterskor ta hand om mera normala situationer, men det är alltid en barnmorska som förlöser, säger Agneta Romin.
Mindre rådgivning
Agneta Romin säger också att barnmorskorna på förlossningen i sommar inte kommer att ha tid med enklare telefonrådgivning.
– ”Hur ska det kännas när jag ska åka in” är exempel på en sådan fråga, säger Agneta Romin.
– Det är frågor som inte nödvändigtvist behöver besvaras av en barnmorska. Det kan man också fråga någon i sin närhet, det finns mycket klokskap hos de som redan är föräldrar till exempel, säger Agneta Romin.
– Men om man har till exempel ont eller blöder så ska man förstås aldrig dra sig för att kontakta förlossningen, säger hon.
Patienter kan flyttas
Agneta Romin kan inte lova att förlossningen i Falun kommer att kunna ta emot alla förlossningspatienter i sommar.
– Det kan finnas tillfällen då vi har så mycket att göra att vi väljer att flytta patienter, men det gäller förstås inte dom som håller på att föda.
Det kan då handla om planerade kejsarsnitt och förlossningar som måste sättas igång.
– Då har vi en dialog med övriga förlossningar i regionen, säger hon och ger Gävle, Västerås och Karlstad som några exempel, säger hon.
SE MER: ”Särskilt nyföddhetsavdelningen har en exceptionellt svår bemanningskris” – se hela tv-inslaget här.
Ökat antal förlossningar
År 2009 var det 2.774 förlossningar i Dalarna. Förra året var antalet förlossningar uppe i 3.306. Antalet barnmorskor har inte ökat nämnvärt under de här åren.
Numera får sjuksköterskor som utbildar sig till barnmorskor betalt av landstinget under utbildningen.