Förskolepedagogerna i Bollnäs är upprörda över att de två specialpedagoger som funnits för förskolan nu försvinner.
– Själv reagerade jag: ”ojdå, ska de ta dem nu?”. De är vår länk utåt och vår förlängda kompetens, säger Ann-Christine Ahl-Larsson, förskolelärare.
Till en början anställdes tre specialpedagoger år 2005 när kommunen gjorde en central satsning. De två som är kvar har sagts upp och personal på 13 förskolor i kommunen har skrivit på brevet som beskriver varför specialpedagogerna behövs.
– Vi ringer dem och de kommer till oss och hjälper till med handlingsplaner om vi behöver det till exempel, säger Ann-Christine Ahl-Larsson.
Sänkt skolpäng alternativet
Barn- och utbildningsförvaltningen har ett underskott från förra året och har därför tagit fram en åtgärdslista. Nämndeordförande Kristoffer Lindberg (S) menar att det stod mellan specialpedagogerna eller att sänka skolpengen, vilket hade lett till uppsägningar bland ordinarie pedagogerna.
– Vi behövde spara pengar och därför valde vi att ta dessa pengar från den centrala satsningen, säger Kristoffer Lindberg.
Men pedagogerna känner oro för att de inte kan utföra specialpedagogernas uppgifter på samma sätt, vad säger du om den oron?
– Jag delar den oron och förstår mycket väl vad det handlar om. Det här är i viss mån en kvalitetsförsämring men återigen har jag och nämnden fått de här medlen för att bedriva verksamheten på bästa sätt och då har vi valt att inte försöka sänka skolpengen, säger Kristoffer Lindberg.
Saknar nödvändiga kunskaper
Pedagogerna ifrågasätter inte att besparingar behöver göras, men är samtidigt oroliga för att de inte har kunskaperna som behövs för att hjälpa barn med speciella behov.
– Barnen med speciella behov får mindre hjälp, de blir sedda på ett annat vis och vi kommer inte ha möjligheten att ge dem den hjälp de behöver, säger Ann-Christine Ahl-Larsson.