Enligt förslaget ska både Forssaklackskolan och Hagagymnasiet flyttas efter att Högskolan Dalarna flyttat till Borlänge centrum. Foto: SVT

Förslaget: Stora förändringar i Borlänge – skolor flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett tjänstemannaförslag kan skolor i Borlänge kommun komma att flyttas. När Högskolan Dalarna flyttar till centrum föreslår man nu en flyttkarusell som skulle innebära att både en gymnasieskola och en högstadieskola flyttas.

Enligt information som gått ut till personal och elever på berörda skolor är förslaget att Hagagymnasiet flyttas till Högskolan Dalarnas nuvarande lokaler som blir tomma när högskolan flyttar till Borlänge centrum. Högstadieskolan Forssaklackskolan ska då flytta till Hagagymnasiets nuvarande lokaler, istället för att genomgå renoveringar eller ombyggnation.

Kommunen har kallat till en presskonferens där förslaget kommer att presenteras på tisdag, den 1 december.

– Vad vi kommer presentera på tisdag är ett tjänstemannaförslag. Vad vi från politiken vill göra är att lyssna på vårdnadshavare och professionen om förslaget är klokt innan vi tar ställning slutgiltigt, säger kommunalrådet i Borlänge, Jan Bohman (S) som inte vill gå in på några detaljer om förslaget på fredagen.

Ska genomföras 2025-2026

Om beslut tas om att genomföra förslaget kommer förändringen genomföras någon gång under 2025-2026, enligt information till medarbetare och elever, eftersom det är först då högskolan genomfört sin förflyttning och lokalerna har anpassats.

– Vi har en möjlig flyttkarusell att ta tag i där vi har utrett vad vi ska göra med högskolans lokaler när de flyttar till stan. Det kommer att beröra många, men det ligger ett tag fram i tiden så de som går på berörda skolor idag kommer inte att bli berörda, säger Jan Bohman.

På Hagagymnasiet går idag cirka 650 elever och Forssaklackskolan har runt 500 elever i årskurs 7-9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.