Gagnefs stamnät ska förnyas och moderniseras – för en ökad kapacitet och säkra el-leveranser.

Stora investeringar i stamnätet – 400 miljoner går till satsning i Gagnef

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger grönt ljus till att Svenska kraftnät får investera 3,2 miljarder kronor för att förnya och modernisera åtta stamnätstationer i sex kommuner i Sverige – Gagnef är en av dem.

– Vi gör den här utbyggnaden för att säkerställa trygg el-leverans till de lokala näten i mellersta Dalarna, säger Peter Wigert, finansdirektör på Svenska kraftnät.

Av de 3,2 miljarderna går 400 miljoner till Gagnef, där planen är att uppgradera stationen och modernisera den.

– Det handlar om stationer som byggdes runt 1950-talet och behöver rustas upp för att tekniskt kunna fungera. Det som är nytt är att vi passar på att uppgradera dem i kapacitet, säger Peter Wigert.

Den här typen av modernisering är en liten del av ett större sammanhang, menar finansdirektören:

– Just nu sker en stor elektrifiering i Sverige. Dels handlar det om att fler intresserar sig att köpa en elbil men även att fler industrier går från fossila bränslen till el – vilket gör att det behövs en större kapacitet och därför moderniserar vi stamnätverksstationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.