Storbrand i klädbutik i Krylbo: ”Taket har rasat in”

Uppdaterad
Publicerad

En granne larmade SOS Alarm strax efter midnatt natten mot fredagen då personen sett rök från fasaden på en klädbutik i Krylbo i södra Dalarna. Kort senare slog lågorna upp ur byggnaden.
– Det brinner hela tiden och det kommer brinna länge, säger Lars Westerfors, räddningsledare på Södra Dalarnas räddningstjänst.

Enligt räddningstjänsten hade det troligtvis brunnit inne i butiken i runt två timmar när larmet kom in och det var redan för sent att rädda byggnaden.

– Klädaffären kommer brinna ner totalt, säger Lars Westerfors, räddningsledare på Södra Dalarnas räddningstjänst vid 3-tiden natten mot fredagen.

På bilder från platsen syns hur lågorna slår upp ur byggnaden. Enligt Westerfors spreds elden upp till taket som rasade in över byggnaden. Vid 3-tiden stod bara väggarna kvar.

Räddade närliggande byggnader

Klädbutiken är en fristående byggnad och bara meter ifrån den står en möbelbutik. Och när det konstaterats att klädbutiken inte skulle gå att rädda så riktade räddningstjänsten sina krafter ditåt.

– När branden väl tog fart så hade vi inte mycket att sätta emot, då var det bara att backa ut från byggnaden och jobba med att kyla, säger Håkan Axelsson, styrkeledare vid räddningstjänsten, vid 05.30-tiden på fredagsmorgonen.

Han fortsätter:

– Men vi lyckades klara intilliggande byggnader, och det var målet.

”Brinner fortfarande i rasmassorna”

På fredagsmorgonen är räddningstjänsten kvar på platsen. Man räknar då med att släckningsarbetet kommer att pågå under stora delar av fredagen.

– Vi får se när vi kan lämna över till fastighetsägaren. Det brinner fortfarande i det som finns kvar som kan brinna i rasmassorna, säger Håkan Axelsson.

Utreds som mordbrand

Vad som startade branden är än så länge oklart.

– Vi rubricerar det som mordbrand men vi vet inte ännu vad som är orsaken till det, säger Peter Persson, vakthavande befäl i polisregion Bergslagen.

Polisen avvaktar att branden släcks för att sedan utreda brandorsaken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheterna i Krylbo

Mer i ämnet