Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Avestamodellen ska lösa krisen i folktandvården

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Dalarna tar nu krafttag för att komma till rätta med personalbrist och växande köer. På flera håll i länet planeras en ihopslagning av kliniker där man inför skiftgång och utökade öppettider. Förebilden är storkliniken i Avesta.

Numera är det möjligt att laga sina tänder från sju på morgonen till sju på kvällen, eller till och med på en lördag om man bor i Avesta. Personalen på storkliniken Örnen jobbar i skift och har istället en kortare arbetstid. Det är något som har lockat tandläkaren Linn Nurmi Lindstedt att pendla från Sala varje dag.

– Trots att jag pendlar så får jag kortare arbetstid än om jag hade jobbat på en vanlig klinik. Jag trivs med att jobba så här, säger hon.

Tandvård i Dalarna

Slog ihop tre kliniker

Det var för fem år sedan som Folktandvården i Avesta beslutade sig för att slå ihop tre kliniker till en stor. Det hade länge varit svårt att rekrytera framförallt tandläkare och målet var att skapa en attraktiv och effektiv arbetsplats  där man också kunde hålla nere de fasta kostnaderna. Ett exempel på det senare är att man i och med ihopslagningen minskade antalet behandlingsrum och därmed också behovet av utrustningar.

– Tidigare hade vi  20 behandlingsrum, nu har vi 12 som vi utnyttjar i högre utsträckning. Istället för tre receptioner och sterilrum som måste utrustas har vi en av varje, säger Roger Lindberg, Folktandvården Örnen i Avesta.

Fler patienter

Trots färre behandlingsrum, behandlas ändå fler patienter än tidigare och för personalen ger stordriften utrymme att specialisera sig på områden som intresserar dem. Ihopslagningen har också möjliggjort inköp av mer avancerad utrustning, sammantaget menar man att det här lockar fler att söka sig till kliniken.

Studiebesök

Trots några tuffa år med långa köer på grund av flyktingkrisen har Avestakliniken lyckats bättre med bemanningen än de traditionella klinikerna i Dalarna. Det här gör att det nu kommer studiebesök från hela landet för att ta del av arbetssättet. I bland annat Skåne har Folktandvården startat en liknande klinik och även i Dalarna är  fler storkliniker på gång. Till våren står Ludvika på tur, därefter Borlänge följt av Falun eller Mora.

Flaggskepp

– Vi vill skapa flaggskepp att vara stolta över. De här klinikerna ska vara top notch, vi ska ha den bästa tekniska utvecklingen och möjlighet att testa på framtiden, berättar Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef i Dalarna om planerna.

– Jag känner en stolthet över att jobba här. Jag hoppas att det här arbetssättet kan sprida sig till den nya klinikerna, sammanfattar Lena Nurmi Lindstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet