Hundpsykologen Ulrika Sievertsson Nelzen tränar hunden Luna som inte gillar att få klorna klippta. Hon berättar om problemen som kan komma vid omplacering av hundar. Foto: Jessica Hansson

Större efterfrågan på hundpsykologer under pandemin – ”Viktigt att förstå – finns inte snabba lösningar”

Publicerad

I Dalarna har allt fler personer hört av sig till hundpsykologer där kurser så som valpträning och friskvård för hund erbjudits. Hos Ulrika Sievertsson Nelzen som är hundpsykolog i Falun har förfrågningarna dubblerats de senaste året. Det har lett till långa köer och en viss problematik för ägarna.

– Under pandemin har det varit fler som köpt hund och därför har antalet som hör av sig till oss också ökat. Många köper hund utan att tänka efter riktigt innan, speciellt nu när man arbetat hemma. Sedan uppstår då situationer där ägare inte förstår sig på hunden när den beter sig på ett visst sätt.

Snabba lösningar – nix

Enligt Ulrika är det många som vill ha snabba lösningar för sin hund och majoriteten av hundägarna som hör av sig trycker också på att hunden har ”problem” som ägarna vill bli av med så fort som möjligt.

– Det viktigt att förstå att det inte finns lätta och snabba lösningar för hunden. En hund beter sig många gånger precis som ett barn som är i fyra-fem års åldern och om hunden till exempel skäller, tittar bort eller kräks, så har det alltid en förklaring, säger Ulrika Sievertsson Nelzen.

Jobba med positiv förstärkning

– När man arbetar med hund och vill lära den olika saker eller få bort något i beteendet på hunden så ska man alltid arbeta med positiv förstärkining. Det innebär att vi tillför en belöning om hunden gör något bra och en belöning kan vara allt från godis till smekningar eller leksaker.

Ulrika Sievertsson Nelzen förklarar att  en hund inte mår inte bra av att omplaceras. Forskning visar att hundar som får flytta runt mycket får mycket problembeteenden.

– Det handlar om stress och rädsla och sådana saker. 

Se och hör mer i klippet, där hundpsykologen tränar hunden Luna som inte gillar att klippa klorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.