Inger Gelius, Dalarnas Kennelklubb, berättar om problematiken med omplaceringshundar. Foto: Jessica Hansson

Fler omplaceringshundar i slutskedet av pandemin – oro hos Dalarnas kennelklubb

Publicerad

Nu finns hundratals annonser ute om hundar som behöver omplacering – hundar som är födda under 2020. Orsakerna till omplacering är allt från tidsbrist och förändrad familjesituation till felbedömning av köp.

– Vi har redan nu sett en del omplaceringar och vi är oroliga för ännu fler till följd av pandemin, speciellt fram emot hösten, säger Inger Gelius som är ordförande i Dalarnas Kennelklubb.

Enligt Dalarnas Kennelklubb så är det fortfarande hög efterfrågan på valpar i Dalarna och resten av landet – något som också gjort att omplaceringarna ökat.

– Fortfarande i juni så är det en hög efterfrågan och vi har sett cirka tolv procents ökning i hela landet. Anledningen till att allt fler skaffar hund fortfarande beror på att ägarna anser att de har mer tid till hunden nu än vad de hade förut.

Tidsbrist anges som skäl

Hundarna som ligger ute för omplacering säljs för mellan 5 000 och 20 000 kronor beroende på hundras. I de flesta av annonserna så beskriver den nuvarande ägaren orsaken till försäljningen.

Tidsbrist, förändrad familjesituation och att personen helt enkelt inte varit redo för att skaffa hund, står som gemensamma faktorer. Någon enstaka gång står även allergi som orsak.

Priserna har stigit

– Priserna på både renrasiga och blandrasiga hundar har ökat markant de senaste året. Importerade hundar har också ökat något kopiöst och det handlar mycket om att folk vill ha en hund här och nu, istället för att vänta på en kvalitetsuppfödare. Man vill ha den nu och då är man beredd att betala mer.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.